- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- G.J.D. van Zetten
- Toelichting
-
Tijdens een gemeenteraadsvergadering bespreken de leden van de gemeenteraad diverse onderwerpen en besluiten ze over de koers van de gemeente. Vandaag een oordeelvormende vergadering (OV), waarin de (burger)leden van de gemeenteraad voorstellen inhoudelijk bespreken. In een volgende besluitvormende vergadering (BV) stemt de raad over deze voorstellen.
Volgen
U bent van harte welkom op de publieke tribune. Deze vindt u in de Raadzaal in het gemeentehuis (De Wetering 1, Maurik). U kunt de vergadering ook volgen via de livestream van de gemeente op deze pagina.
Inspreken
Wilt u inspreken tijdens deze oordeelvormende raad over;
- een onderwerp op deze agenda? Meld u zich dan uiterlijk dinsdag 27 mei voor 12.00 uur voorafgaand aan de vergadering bij de griffie via griffie@buren.nl.
- een onderwerp wat niet op de agenda staat? Meld u zich dan uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering, dus uiterlijk 25 mei voor 19.30 uur bij de griffie via griffie@buren.nl. - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen
-
2Vaststellen agenda
-
3
Bijlagen
-
4Inspreken inwoners / belanghebbenden over niet-geagendeerde onderwerpen
-
5Concept bespreekstukken
-
5.1
De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de uitgangspunten in het voorlopig ontwerp Vitaal Sportpark Maurik. Alle sportparken binnen de gemeente Buren worden gescand op kansen en mogelijkheden om een bredere rol te kunnen vervullen in de wens tot een meer vitale samenleving.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met uitgangspunten van het voorlopig ontwerp Vitaal Sportpark Maurik; 
2. in te stemmen met de pilot quickscan vitaal sportpark alle kernen gemeente Buren. -
5.2
In het najaar van 2021 is het portefeuillehoudersoverleg (PFO) Ruimte als pilot opgestart. De regionale samenwerking op Ruimte is sindsdien telkens incidenteel geregeld bij besluit van 14 juli 2022. De uitkomst van de takendiscussie binnen Regio Rivierenland bevestigt dat regionale samenwerking op ruimtelijk gebied essentieel is. Daarom stelt het college de raad voor om de benodigde ondersteuning van de regionale samenwerking op ruimtelijk gebied structureel op te nemen in de begroting van Regio Rivierenland.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met het structureel beleggen van de regionale opgave Ruimte bij Regio Rivierenland vanaf 2026. 
2. Hiervoor de benodigde middelen van € 21.975 op te nemen in de Kadernota 2026, waar de integrale afweging wordt gemaakt. -
5.3
Op 17 september 2024 heeft de raad een ontwerp verklaring van geen bedenkingen afgeven voor een ontwerp omgevingsvergunning. De ontwerpvergunning maakt het mogelijk om 89 recreatiewoningen toe te voegen bij de recreatievoorziening aan de Kalverlandseweg 3 in Eck en Wiel. De raad heeft de ontwerp verklaring van bedenkingen afgegeven onder het voorbehoud dat deze verklaring een definitieve verklaring kon worden, als er geen zienswijze zou worden ingediend. De ontwerp omgevingsvergunning met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen zijn vanaf 12 november 2024 tot en met 23 december 2024 ter inzage gelegd. In deze periode is één zienswijze ingediend. Het college heeft de nota van zienswijze op 15 april 2025 vastgesteld. Indien de raad een verklaring van geen bedenkingen afgeeft, kan het college de omgevingsvergunning verlenen. Indien de beroepstermijn is verlopen, is de omgevingsvergunning onherroepelijk.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de omgevingsvergunning Kalverlandseweg 3 te Eck en Wiel; Wielsche Dreef fase 3.
-
5.4
De nieuwe Omgevingswet kent geen Planschade meer maar een gewijzigde bredere vorm van Nadeelcompensatie. Door het inwerkingtreden van artikel 4.5 Awb is er een einde gekomen van de versnippering van nadeelcompensatie in de diverse wetten. Om verzoeken om nadeelcompensatie op grond van de Omgevingswet volgens een vaste procedure af te kunnen handelen is het nodig dat de raad een verordening nadeelcompensatie vaststelt die aansluit op de algemene wettelijke regeling uit de Awb.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De Verordening Nadeelcompensatie Gemeente Buren 2025 vast te stellen;
2. de procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade Buren 2009 in trekken. -
5.5
AVRI informeert de gemeenteraden over de ontwikkelingen, het beleid en de financiële consequenties voor 2026. Daarnaast presenteert de Gemeenschappelijke regeling een samenvatting van de financiële situatie van AVRI over het jaar 2024. De gemeenteraden kunnen op deze begroting en jaarstukken een zienswijze indienen. Het college stelt de zienswijze over de Jaarstukken 2024 en Begroting 2026 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Een zienswijze in te dienen op de ontwerpjaarstukken 2024 en ontwerpbegroting 2026 van AVRI met de volgende onderwerpen: Ontwerpjaarstukken 2024: Ontwerpbegroting 2026: 2. Bijgevoegde zienswijzebrief vast te stellen.
-
5.6
AVRI en Werkzaak willen het geprognosticeerde tekort voor de jaren 2025 en 2026 afdekken, zodat de pilot periode van 4 jaar kan worden afgerond.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Een positieve zienswijze uit te brengen op het concept AB Voorstel van AVRI om Cirtex in stand te houden. 2. De zienswijzebrief vast te stellen
-
5.7
De Gemeenschappelijke regeling (hierna: GR) ODR is een samenwerking van verschillende gemeenten in het Rivierenland om gemeentelijke taken op het gebied van VTH beleid uit te voeren. ODR heeft de ontwerpbegroting 2026 en de ontwerpjaarstukken 2024 voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op deze begroting en jaarstukken. Met het indienen van een zienswijze kan de gemeenteraad beter in positie worden gebracht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Een zienswijze in te dienen op de ontwerpjaarstukken 2024 en ontwerpbegroting 2026 van ODR met de volgende onderwerpen:
Ontwerpjaarstukken 2024:
Ontwerpbegroting 2026:
2. Bijgevoegde zienswijzebrief vast te stellen. -
5.8
De gemeenteraad heeft eind 2023 een raadswerkgroep Omgevingswet ingesteld om alles rondom de monitoring en evaluatie van de Omgevingsvisie en de invoering en implementatie van de Omgevingswet in een breder perspectief te bekijken. De werkgroep heeft na een tussentijdse evaluatie kenbaar gemaakt om de opdrachtformulering te herformuleren met de aandacht gericht op de invoering en implementatie van de omgevingswet.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
de raadswerkgroep Omgevingswet de volgende opdracht mee te geven aan als mandaat van de gemeenteraad: Twee tot vier keer per jaar komt de werkgroep samen om door de ambtelijke organisatie bijgepraat te worden over de stand van de invoering en implementatie van de omgevingswet.
-
6Sluiting