Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende Raad

dinsdag 19 november 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
H.M. Ostendorp
Toelichting

Tijdens een gemeenteraadsvergadering bespreken de leden van de gemeenteraad diverse onderwerpen en besluiten ze over de koers van de gemeente. Vandaag een besluitvormende vergadering (BV). Tijdens deze vergadering zullen de raadsleden van de gemeenteraad het voorgaande debat (tijdens de oordeelsvormende raad) afronden en direct stemmen over de voorliggende voorstellen. Tegelijkertijd kunnen de raadsleden ook eigen voorstellen inbrengen ter bespreking en stemming.


Volgen
U bent van harte welkom op de publieke tribune. Deze vindt u in de Raadzaal in het gemeentehuis (De Wetering 1, Maurik). U kunt de vergadering ook volgen via de livestream van de gemeente op deze pagina.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststelling agenda raadsvergadering
  3. 3

  4. 4

    De fracties van de VVD en de Partij voor de Dieren hebben aangegeven een nieuwe burgerlid te hebben gevonden. De fractie van de VVD draagt mevr. C. (Christina) Timmer voor en de fractie Partij voor de Dieren mevr. H.J. (Anne) van de Werk. Het Reglement van Orde (RvO) schrijft voor in artikel 8, lid 3 dat na benoeming door de burgemeester installatie in een besluitvormende vergadering noodzakelijk is.

  5. 5
    A-STUKKEN (HAMERSTUKKEN)
  6. 5.1

    De ontwerpbestemmingsplannen ‘Lienden, Blommeland’ en ‘Lienden, Voorstraat 44-46, molenbiotoop’ hebben zes weken ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan ‘Lienden, Blommeland’ maakt de realisatie van tien sociale huurwoningen mogelijk. Daarnaast wordt de verleende omgevingsvergunning ‘Voorstraat 44-46 Lienden’ (van 13 juli 2021) voor de restauratie en gebruik van de molen aan de Voorstraat 44-46 (als zorgmolen) in dit bestemmingsplan opgenomen. In het bestemmingsplan ‘Lienden, Voorstraat 44-46, molenbiotoop’ wordt de windvang van de molen aan de Voorstraat 44-46 beschermd. Om de planologische samenhang tussen beide plannen te borgen is ervoor gekozen om deze plannen gelijktijdig in procedure te brengen en aan uw raad voor te leggen. Er zijn vier zienswijzen binnengekomen op het bestemmingsplan ‘Lienden, Blommeland’. Eén zienswijze geeft aanleiding om dit bestemmingsplan gewijzigd aan uw raad voor te leggen. Voor het bestemmingsplan ‘Lienden, Voorstraat 44-46, molenbiotoop’ zijn geen zienswijzen ingediend, dit plan kan ongewijzigd worden vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota van zienswijzen bij het bestemmingsplan ‘Lienden, Blommeland’; 
    2. Het bestemmingsplan ‘Lienden, Blommeland’ met identificatienummer ‘NL.IMRO.0214.LIEBlommelandBVA1’ gewijzigd vast te stellen. 
    3. Het bestemmingsplan ‘Lienden, Voorstraat 44-46, molenbiotoop’ met identificatienummer ‘NL.IMRO.0214.LIEMolenbiotoop-BVA1’ ongewijzigd vast te stellen. 
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen voor het bestemmingsplan ‘Lienden, Blommeland’ omdat het kostenverhaal met een anterieure overeenkomst is geregeld.
    5. Geen exploitatieplan vast te stellen voor het bestemmingsplan ‘Lienden, Voorstraat 44-46, molenbiotoop’ omdat het kostenverhaal met een anterieure overeenkomst is geregeld.

  7. 5.2

    Het college legt het Bestemmingsplan 'Lienden, Marktplein 2 en 4 en Marktplein 10’ ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Het plan maakt een woning tussen Marktplein 2 en 4 mogelijk en het wijzigen van de milieucategorie 3.2 naar 2 voor de locatie Marktplein 10. Er zijn zienswijzen ingediend, deze zijn beantwoord en indien nodig is het plan aangepast. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), Partij voor de Dieren Buren (1), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de ingekomen zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan Lienden, Marktplein tussen 2 en 4 en Marktplein 10 opgenomen in de Nota van Zienswijzen; 
    2. het bestemmingsplan Marktplein 2 en 4 en marktplein 10, NL.IMRO.0214.BPMarktpleinBVA1 gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het in procedure gebrachte ontwerpplan; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen bij het bestemmingsplan omdat het kostenverhaal met een anterieure overeenkomst is geregeld.

  8. 5.3

    Initiatiefnemer wil een vrijstaande woning realiseren op het adres Zevenmorgen 26a te Ingen. Daarvoor is een principeverzoek ingediend en een omgevingsvergunning aangevraagd. De omgevingsvergunning kan alleen worden verleend als de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgeeft. Het college vraagt de gemeenteraad om een ontwerp vvgb. Na het raadsbesluit wordt de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage gelegd en kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna kan de gemeenteraad een definitieve vvgb afgeven en het college kan op basis daarvan de omgevingsvergunning verlenen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), Partij voor de Dieren Buren (1), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)

    Voorgesteld besluit

    1. Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de ontwikkeling van een woning aan de Zevenmorgen 26a te Ingen. 
    2. Deze ontwerpverklaring als definitieve verklaring van geen bedenkingen aan te merken als geen zienswijzen worden ingediend.

  9. 5.4

    Initiatiefnemer wil een containerveld van 3 hectare aanleggen aan de Veldstraat 2a in Lienden. Daarvoor is een omgevingsvergunning aangevraagd. De omgevingsvergunning kan alleen verleend worden als de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgeeft. Het college vraagt de gemeenteraad om een ontwerp vvgb. Na het raadsbesluit wordt de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage gelegd en kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna kan, indien zienswijzen worden ingediend, de gemeenteraad een definitieve vvgb afgeven en het college kan op basis daarvan de omgevingsvergunning verlenen

    Stemuitslag

    voor 86%
    tegen 14%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), PCG Buren (3), VVD Buren (3)
    tegen
    Partij voor de Dieren Buren (1), PvdA-GroenLinks Buren (2)

    Voorgesteld besluit

    1. Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de aanleg van een containerveld aan de Veldstraat 2a in Lienden;
    2. Deze ontwerpverklaring als definitieve verklaring van geen bedenkingen aan te merken als geen zienswijzen worden ingediend;

  10. 5.5

    De gemeente Buren is voornemens om de locatie Het Woud in Ingen te ontwikkelen voor woningbouw en een actieve grondpolitiek hiervoor te voeren. Met de betreffende grondeigenaren zijn onlangs aankoopgesprekken gevoerd. Hierbij wordt voorgesteld om met twee eigenaren koopovereenkomsten aan te gaan en een grondexploitatie te openen.

    Stemuitslag

    voor 95%
    tegen 5%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)
    tegen
    Partij voor de Dieren Buren (1)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de aankoop van percelen B en C ten behoeve van beoogde woningbouwontwikkeling in Ingen; 
    2. De grondexploitatie “herontwikkeling gronden ’t Woud te Ingen” te openen en vast te stellen overeenkomstig de “grondexploitatieberekening, inclusief toelichting” in de geheime bijlage 1 en deze als financieel kader voor het college mee te geven in de gemeentelijke begroting; 
    3. De door het college opgelegde geheimhouding op de grondexploitatieberekeningen te bekrachtigen; 
    4. In te stemmen met begrotingswijziging 2024-008.

  11. 5.6

    Stichting het Weeshuis heeft de gemeente aangeboden om de gronden van de Stichting, gelegen in Beusichem met een oppervlakte van ca. 6,5 ha aan te kopen. Het college heeft de afgelopen periode onderzocht en geconcludeerd dat de aankoop van de gronden tegen een prijs van € 82,50,- per m2 de gemeente in staat stelt om haar programmatische woningbouwdoelen te behalen en dat dit tevens kan leiden tot een grondexploitatie met positief resultaat. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om met het aanbod van Stichting het Weeshuis in te stemmen en een koopovereenkomst te sluiten.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), Partij voor de Dieren Buren (1), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het aanbod van Stichting het Weeshuis en gronden aan de Pieterssteeg te Beusichem aan te kopen ten behoeve van beoogde woningbouwontwikkeling in Beusichem;
    2. De grondexploitatie “herontwikkeling Weeshuisgebied Beusichem” te openen en vast te stellen overeenkomstig de “grondexploitatieberekening, inclusief toelichting” in de geheime bijlage 1 en deze als financieel kader voor het college mee te geven in de gemeentelijke begroting;
    3. De door het college opgelegde geheimhouding op de grondexploitatieberekeningen te bekrachtigen;
    4. In te stemmen met begrotingswijziging 2024-007

  12. 6
    B-STUKKEN (BESPREEKSTUKKEN)
  13. 6.1

    Het ontwerpbestemmingsplan Ingen, Culekampseweg 4 heeft ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding van het agrarisch bouwvlak voor een grondgebonden fruitteeltbedrijf tot 1,5 ha mogelijk. Tijdens de ter inzage legging zijn er twee zienswijzen ingediend. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. De wijziging heeft betrekking op dat de waterbelangen goed worden geborgd en de feitelijke situatie wordt vastgelegd in het vast te stellen bestemmingsplan.

    Stemuitslag

    voor 95%
    tegen 5%
    voor
    CDA Buren (1), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)
    tegen
    Partij voor de Dieren Buren (1)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de ingekomen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Ingen, Culekampseweg 4 op genomen in de Nota van Zienswijzen; 
    2. Bestemmingpslan Ingen, Culekampseweg 4 met identificatienummer NL.IMRO.0214.INGCulekampseweg4-BVA1 gewijzigd vast te stellen; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen bij het bestemmingsplan Ingen, Culekampseweg 4 omdat het kostenverhaal met een anterieure overeenkomst is geregeld.

    Amendementen

    Titel
    Bestemmingsplan Culekampseweg 4, Ingen
  14. 6.2

    Het schoolbestuur BasisBuren heeft de gemeente op 2 juli 2024 formeel per brief op de hoogte gesteld van hun voorgenomen besluit om de openbare basisschool 'De Wiekslag' te sluiten per 1 augustus 2025. Onder de huidige wetgeving mag een openbaar schoolbestuur besluiten een school te sluiten, maar moet zij de gemeente de gelegenheid bieden om, indien gewenst, het bevoegd gezag van de school over te nemen en daarmee de school in stand te houden. De gemeente zou dan weer zelf gaan optreden als schoolbestuur. Omdat in de nabije omgeving nog openbaar onderwijs is en een voldoende gevarieerd onderwijsaanbod in de omgeving blijft, wordt de gemeenteraad geadviseerd het bevoegd gezag niet over te nemen en de school op te heffen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA Buren (2), D66 Buren (1), Gemeentebelangen Buren (9), Partij voor de Dieren Buren (1), PCG Buren (3), PvdA-GroenLinks Buren (2), VVD Buren (3)

    Voorgesteld besluit

    1. Openbare basisschool de Wiekslag op te heffen per 1 augustus 2025.
  15. 6.3

    Met de spreidingswet heeft de gemeente Buren de wettelijke taak om asielopvangvoorzieningen voor minimaal 174 asielzoekers mogelijk te maken. Het college van B en W moet daarom op zoek naar geschikte locaties voor asielopvang in de gemeente Buren. Met dit raadsvoorstel wordt aan de gemeenteraad gevraagd om uitgangspunten voor deze zoektocht vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De volgende uitgangspunten voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Buren vast te stellen: 
    1. Er wordt minimaal het aantal plekken voor asielopvang mogelijk gemaakt waarmee de gemeente Buren aan haar taakstelling voldoet; 
    2. De financiering vanuit het Rijk voor asielopvang is gegarandeerd en minimaal kostendekkend, tenminste voor de duur waarvoor de verplichting wordt aangegaan;
    3. Een locatie voldoet aan de voorwaarden van het COA die nodig zijn om de exploitatie en uitvoering bij het COA te beleggen; 
    4. Een locatie is voor minimaal vijf jaar beschikbaar; 
    5. Een locatie vormt geen belemmering voor woningbouw, toerisme of de uitbreiding van een bedrijventerrein; 
    6. Een locatie ligt niet te ver van voorzieningen; 
    7. De veiligheid van zowel inwoners als asielzoekers is geborgd; 
    8. Een locatie komt niet in een kern waar (recent) (asiel)opvang is (geweest); 
    9. Waar mogelijk werkt het college samen met één of meerdere buurgemeenten; 
    10. Het college communiceert transparant met inwoners en andere belanghebbenden over het proces om te komen tot een locatie.

    Amendementen

    Titel
    Uitgangspunten asielopvang gemeente Buren - GB CDA D66 PCG
    Uitgangspunten asielopvang gemeente Buren - PvdD
    Uitgangspunten asielopvang gemeente Buren - VVD
  16. 8
    Informatie-uitwisseling
  17. 8.1

  18. 8.2
    Vragen aan voorzitters werkgroepen
  19. 8.3
    Terugkoppeling regionale samenwerking / VNG-commissie raadsleden en griffiers
  20. 9
    Motie vreemd aan de orde van de dag
  21. 10
    Sluiting